logga wildasmå

# miljö & material

Miljö & Material!

Berättelse ifrån Diana som startade Zolei.se:
Jag tog ett (miljö)medvetet val när jag letade efter skor till att sälja i min webbshop. Någonstans känner jag mig som en frälsare (detta säger jag med mycket kärlek och glädje) min vision är att sko barn med rätt skor. Jag är fullt medveten om att alla inte har möjligheten, kunskapen eller viljan, och tycker att skor är väl som vilka skor som helst. Det har jag full respekt för, men vad jag vill nå fram med är att det finns alternativ!

Froddo (Kroatien) & Bambi (Kroatien) är två skotillverkare som har försett Balkan med skor väldigt länge. Dessa företag har länge jobbat med giftfria skinn. Dem lägger stor vikt på fotriktiga skor. Jag åkte till Froddos fabrik i Kroatien och fick vara med en dag i produktion. Ett stort intryck på mig var hur fin arbetsmiljön var i fabriken. Nya, fina, moderna maskiner som underlättar för dem anställda. Men att tillverka bra skor är fortfarande en konst! Många etapper kräver duktiga hantverkare och erfarna ögon. Skorna jag säljer är helt fria från 6-värdig krom. Kromet blir farligt när det förbränns. När skorna förbränns så oxideras kromet till en cancerframkallande form. Froddo och Bambis skor är även fria från andra tungmetaller och gifter, som ofta förekommer i skor, och dem får vi i oss genom att vi svettas i våra skor. Så att tillverka skor är påfrestande för miljö, därför tycker jag det är viktigt att vi väljer så rena produkter, som möjligt. Vi mår bra och vår miljö mår bra.

Alltså man späder inte ut materialen (med en massa gifter och tillsatser) för att få ut så mycket som möjligt, utan man jobbar enbart med naturliga, högkvalitativa skinn.
Ett annat intryck från fabriken var från designteamet. Deras sätt att jobba och tänka, hur kan dem få till så bra barnskor. Då berättade designen att dem ofta besöker dagiset i byn. Är med barnen i deras vardag, studerar deras rörelser och aktiviteter, tillbaka till kontoret och designar skor för barn! Då bestämde jag mig för att dem här skorna vill jag sälja!