logga wildasmå

# paola maria

Ekologiska babykläder i 100% bomull

Publicerad 13/4 2009 Skånska Dagbladet
Kläder för ammande
exporteras från Äsperöd

Nyheter
Påsksolen skiner över utemöblemanget bakom Villa Magnolia i Äsperöd. Resterna av nyblivne sexåringen Max födelsedagstårta garnerad med jordgubbar och hallon serveras allt medan Paola och hennes man JP Morgan berättar om hur deras gemensamma företag växt sig allt större under dessa sex år som gått sedan Max föddes. För allt beror nämligen på Max. – Han sov väldigt mycket som baby, så därför var jag ofta sysslolös, säger Paola Friberg. Och jag älskar att sy, så det var så det började. Snabbt efter att hon hade blivit mamma insåg Paola att det var ont om bra och snygga amningskläder på marknaden. Det som fanns var ofta allt för dyrt i förhållande till kvaliteten och inte speciellt modemedvetet designat. Lösningen blev alltså att sy dem själv i stället under Max många tupplurar. En annan mamma fick upp ögonen för plaggen och snart sydde Paola för två mammor. Och fler skulle det bli. – Jag satte upp en lapp på Ystads BB och snart fick jag beställningar på plagg.
t på, i allt högre fart. En affär öppnades i Malmö och symaskinen gick varm på Villa Magnolia, familjens hem i Äsperöd. Via en tysk mässa knöts internationella kontakter och snart fanns också de första återförsäljarna av plaggen, som går under namnet Paola Maria, nere på kontinenten. Någonstans i samma veva bestämde Paola sig också för att sluta sy själv och i stället lägga ut produktionen på en fabrik. Hon hann helt enkelt inte med.
speciella sakerna med kläderna är att de fungerar såväl som mammakläder under graviditeten som amningskläder efter. En annan unik sak är den lösning som används för att göra det möjligt att amma med plagget på. De flesta amningsplagg på marknaden ser ut som just amningsplagg, men Paolas plagg döljer elegant denna funktion så att de ser ut som vilka modekläder som helst. Via fiffiga snitt med tyg omlott kan man snyggt vika upp två öppningar för brösten. Det är en lösning som är märkesskyddad. – Det är helt otroligt att ingen i världen har kommit på det här tidigare. Och så kommer lilla jag på det liksom! Jag som inte ens har någon designutbildning.
självlärd. Men hon tror ändå att hon har en del gratis från annan kreativ verksamhet i livet. Hon är nämligen också utbildad balettdansös. – Det är egentligen bara två olika konstformer, båda handlar om färg och form men på olika sätt. I dag har företaget återförsäljare i ett 20-tal länder världen över. Den största marknaden är Tyskland, där det finns mer än 50 återförsäljare. Men även på exotiska platser som Nigeria och Jordanien går det att köpa Paola Maria-kläder. – Jordanien började med att någon berömde kläderna på en mammablogg för muslimska kvinnor, säger JP Morgan Friberg. Sedan kontaktade en jordansk butik oss och frågade om de kunde få börja sälja. Men att vara småföretagare innebär också att man är sårbar. För ett par år sedan råkade Paola Maria ut för ett rejält bakslag. En producent man anlitade i Turkiet visade sig vara oseriös och företaget blev lurat på stora summor pengar. En hel säsong gick mer eller mindre förlorad. Nu har företaget dock kommit igen och är nära nog tillbaka på samma nivå som innan smällen, även om återhämtningen har hämmats av den ekonomiska krisen i världen. För Paola Friberg och hennes make är inte den typen av entreprenörer som ger upp i första taget. – Egentligen var det ren galenskap att vi alls började, med tanke på hur lite kunskap vi hade om branschen då, säger Paola Friberg. Men det var nog också vår okunskap som gjorde att vi vågade. Det kan bli en broms om man vet för mycket, hur mycket jobb det egentligen är.